Alla inlägg den 8 september 2010

Av cecilia hammarsten - 8 september 2010 09:39

För att få kunna rösta i de politiska valet måste man vara över 18 år, ha bott i Sverige i minst tre år och vara svenska medborgare. Men även om du är svenskmedborgare och är i något annat EU-land kan du rösta. Det finns olika möjligheter till att rösta, genom att förtidsrösta det gör max 18 dagar före valet. Sedan finns det vanligaste sättet att själv gå till sin vallokal. Några veckor före valet kommer det hem ett röstkort i brevlådan och på det står det vilken vallokal just du ska rösta i. 


Mina åsikter:

Jag tycker att det är bra att man kan rösta från andra länder (om man är svenskmedborgare) Jag får ju inte rösta i år, men nästa val då får jag också vara med och påverka.

Av cecilia hammarsten - 8 september 2010 09:06

Regeringen får skulden för dåliga betyg för att fler och fler elever har problem i skolan. I våras var det ungefär 14 000 elever som gick ut nian med betyg som inte var godkända och det är regeringens fel säger de rödgröna partierna. Skolverket säger att de är dåliga siffror kan bero på att lärarna blivit hårdare när de satt betyg. De rödgröna partierna säger att de betygen blivit sämre för att regeringen sparat pengar på skolorna. Nu finns det även färre lärare i skolorna än tidigare.


Regeringen är de som styr Sverige. De partier som är med i regeringen är:

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Regeringen kan aldrig ''köra över'' riksdagen, alla förslag från regeringen måste gå igenom riksdagen. Om regeringen missköter sig så är det riksdagens uppgift att utse en ny regering och genom att utse en regering måste man rösta fram en ny regering.


För att få komma med i riksdagen måste man ha över 4% av rösterna, detta kallas riksdags spärren. Det är därför Sverigedemokraterna inte är med i riksdagen, för att de inte  har fått tillräckligt med röster. Riksdag kan kallas parlament i vissa länder. Några viktiga uppgifter som riksdagen har är:

  • Stifta lagar. Regeringen kan alltså inte bestämma vissa lagar.
  • Att utse en regering. En regering måste godkännas av riksdag innan de får börja styra.

Källa; allavaljare.se & mig själv.


Mina åskiter:

Jag tycker att det är dåligt att allt fler elever går ut med dåligt betyg. Men till en viss del är de deras eget fel eftersom dom kanske inte koncentrerar sig och skiter över huvudtaget i att gå till skolan för att dom inte orkar

Presentation


Cecilia Hammarsten

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
September 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards